B2B klanten zoeken via internet: in 3 stappen goed van start (+voorbeelden)

B2B klanten zoeken via internet: hoe pak je dat aan? Misschien merk je dat vertegenwoordigers niet overal meer een voet tussen de deur krijgen. Of zie je andere bedrijven online hun slag slaan en wil je voorkomen dat je de boot mist.

De wereld verandert, dus het is belangrijk om daarop in te spelen. Als je nieuwe B2B klanten zoekt zal je daarmee online aan de slag moeten. Maar, hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat online marketing meer oplevert dan het kost? Het zijn belangrijke vragen die we krijgen van klanten. Zij willen online adverteren voor B2B en nieuwe klanten binnenhalen. Wij leggen je uit in welke 3 stappen je daarmee goed van start gaat.

Nieuwe B2B klanten: een stappenplan

Om nieuwe B2B klanten te zoeken en vinden doorloop je een paar belangrijke stappen. Daarmee beginnen we heel laagdrempelig, om de juiste basis te leggen. Aan de hand van 3 vragen vind je de antwoorden die je op weg helpen:

 1. Wie zijn jouw potentiële klanten?
 2. Hoe ga je B2B klanten vinden en benaderen?
 3. Welke benadering werkt er voor jou?

1. Wie zijn jouw potentiële klanten?

Natuurlijk weet je wie jouw klanten zijn, toch? Sta er even bij stil. En probeer bijvoorbeeld in twee of drie segmenten te vangen wie de belangrijkste klanten zijn. Je zal misschien merken dat dit nog niet zo makkelijk is. Omdat je veel meer verschillende soorten klanten hebt. En sterker nog, eigenlijk mag iedereen klant bij je zijn.

Dat laatste klopt, en is zeker in een B2B-markt heel gebruikelijk. Toch helpt het je niet om de juiste focus te vinden voor online marketing. Je wilt daar niet schieten met hagel, maar juist heel gericht te werk gaan. Dat vraagt om focus op een paar klantsegmenten of specifieke doelgroepen.

Dus richt jij je B2B op eigenaren, inkopers, C-level managers of anderen? Bedenk wie er betrokken zijn en breng zo goed mogelijk in kaart tegen wie je het online wilt hebben. Hoe beter je daarvan op de hoogte bent, des te makkelijker het verderop in het proces wordt om keuzes te maken.

2. Hoe ga je B2B klanten vinden en benaderen?

Als je B2B klanten gaat zoeken via internet denk je vervolgens na over de manier waarop je die wilt benaderen. Klanten binnenhalen is niet zomaar een kwestie van vertellen wat je doet. En welke producten, diensten of oplossingen je te bieden hebt. Waarschijnlijk zijn er veel meer anderen die dat ook doen. En is het voor je klant helemaal niet duidelijk waarom ze juist voor jouw bedrijf zouden moeten kiezen.

Denk na over de boodschap die je wilt overbrengen en kies daarbij het juiste kanaal. We zetten een paar voorbeelden op een rij om klanten te bereiken in een B2B-markt:

 • Actief zelf benaderen
  Wil je zelf klanten opzoeken? Dat is online goed mogelijk. Het is heel persoonlijk en biedt je de mogelijkheid om een uniek verhaal te vertellen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat hier veel tijd in gaat zitten. Je hebt bovendien veel interactiemomenten nodig om tot een nieuwe klant te komen, dus het is een kwestie van een lange adem.
 • Klanten jou laten vinden
  Je kunt er ook voor kiezen om klanten jou te laten vinden. Dat kost veel minder tijd, al is het ook wat minder persoonlijk. Dit laatste kun je overigens ondervangen door gericht te adverteren, zodat je grotendeels weet wie je daarmee bereikt en wie je voor je hebt.

Door klanten jou te laten vinden kun je veel interactiemomenten creëren. Je neemt klanten mee door een customer journey. Dat betekent dat je ze eerst informeert, daarna uitlegt welke dienst er beschikbaar is en vervolgens overtuigt dat jouw bedrijf daarvoor de beste keuze is.

Tip: combineer de actieve benadering en de manieren om klanten jou te laten vinden. Dat kost minder tijd én benut de voordelen van grotere gerichte campagnes.

Tegelijkertijd kun je bouwen aan brand awareness, om jouw bedrijf of merk bekender te maken bij nieuwe B2B klanten die je online wilt zoeken. Als klanten interesse hebben in jouw diensten zullen ze contact opnemen, omdat jouw merk of organisatie op dat moment top-of-mind is.

Wil je dat wij voor jou B2B klanten zoeken via internet? Of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op.

3. Welke benadering werkt er voor jou?

Misschien weet je eigenlijk al langer dat je op deze manier B2B klanten kunt zoeken via internet. Maar ontbreekt het je aan een goed voorbeeld waarmee je kunt starten. Daarom zetten we een paar voorbeelden op een rij die je kunt gebruiken om te beginnen:

 • Bouw aan een e-maillijst
  E-mail is het meest persoonlijke online kanaal dat je kunt kiezen. Bouw aan een e-maillijst, waarmee je geïnteresseerden kunt bereiken en kunt opwarmen tot nieuwe B2B klanten.
 • Gebruik LinkedIn persoonlijk en met campagnes
  Maak connecties met potentiële klanten, ga met ze in gesprek en deel waardevolle informatie. En gebruik gerichte campagnes, om nieuwe klanten voor B2B te vinden.
 • Zet in op Google Search (SEO en SEA)
  Richt je op gebruikers van de Google zoekmachine. Zorg dat jouw merk of bedrijf zichtbaar is in de organische (SEO) of de betaalde (SEA) resultaten bij belangrijke zoektermen.

Tip: stel B2B targeting in bij Google Search en filter zoekopdrachten door particuliere consumenten er moeiteloos uit.

 • Gebruik het Google Display-netwerk
  Zet het Google Display-netwerk in om specifieke B2B klantgroepen aan te spreken met het aanbod dat je te bieden hebt. Je adverteert op websites waar potentiële klanten vaak komen.

Tip: gebruik slimme algoritmes om verder te kijken dan je bestaande pool met klanten. Ontdek nieuwe markten voor producten en diensten die een andere B2B-klant aanspreken.

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing. Wil je het weten?

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing

Wil je het weten? Neem contact met ons op.