Stappenplan: Hoe begin je met adverteren op Google?

Wil je adverteren in de zoekresultaten van Google en weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben een eenvoudige handleiding opgesteld voor het opzetten van een advertentiecampagne in Google Ads. Hierin benoemen we de meest essentiële instellingen.

1. Bepaal je doelstelling

Als eerste dient bepaald te worden wat het doel van de online campagne gaat worden. Waarom wil je adverteren in de zoekresultaten van Google.

Gelukkig kunnen we hierin de hulp van Google zelf gebruiken. Google maakt onderscheid tussen 3 soorten advertentiedoelen voor campagnes. Dit zijn:

 1. Telefoongesprekken ontvangen
 2. Websiteverkopen of aanmeldingen genereren
 3. Bezoekers naar een fysieke locatie trekken


Keuze advertentiedoelen in Google Ads

Wij kiezen (bijna altijd) voor nummer 2. Dit ligt aan de aard van onze klanten. Meestal zorgen wij voor één van de twee onderstaande doelen:

 • Leadgeneratie (aanmeldingen genereren)
  Een voorbeeld hiervan is het genereren van offerte aanvragen via advertentiecampagnes.
 • Meer sales in een webshop genereren (websiteverkopen)
  Een voorbeeld hiervan is de omzet van een B2B webshop verhogen met gerichte zakelijke advertenties.

Een bijkomend voordeel is dat deze doelen het meest direct te meten zijn. Daardoor zijn resultaten ook direct zichtbaarder (komen er meer aanvragen binnen of verkoop je meer).

2. Aanmelden Google Ads

Ga naar Google Ads en vul hier je gegevens in. Tijdens dit proces zal Google gelijk om het advertentiedoel vragen. Maar wees gerust, (eigenlijk alle) instellingen kunnen op een later moment weer worden aangepast.

Zodra je bent aangemeld en het advertentiedoel hebt bepaald, zijn er een aantal essentiële instellingen die voor de lancering van een campagne ingesteld moeten worden. Deze worden hieronder behandeld.

3. Locatie

Advertentiecampagnes op Google Ads kunnen getarget worden binnen specifieke geografische locaties. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw advertenties alleen bij jouw bedrijf in de buurt worden weergegeven. Het is voor sommige bedrijven namelijk niet relevant om in Groningen te adverteren terwijl ze in Zeeland zijn gevestigd.

Google kent 2 opties om een locatie te bepalen:

 1. Locaties
  Denk bijvoorbeeld aan een specifiek land, provincie, stad of postcode.
 2. Straal
  Bij deze optie plaats je een cirkel op de kaart waarbinnen je wilt adverteren. In onderstaand screenshot kiezen we bijvoorbeeld voor een straal van 10km om het kantoor van Headcore heen.


Straal van 10km om het kantoor van Headcore

4. Budget

Zodra je hebt ingesteld waar je wilt adverteren, moet je bepalen hoeveel je wilt uitgeven. Standaard vraagt Google om een dagelijks advertentiebudget op te geven.

Let op: bij het bepalen van de maximale totale uitgaven werkt Google met een maandbudget. Om het nog iets ingewikkelder te maken rekent Google aan elke maand 30,4 dagen toe. Het maakt in dit kader niets uit of het februari, kerstvakantie of een schrikkeljaar is.

Een rekenvoorbeeld
Indien een dagbudget van €10 wordt ingesteld zullen de totale uitgaven in die maand maximaal €304 zijn. Op sommige dagen kan er meer dan €10 per dag worden uitgegeven, met een maximum van 2x het dagbudget. In dit geval zal je dus max €20 op een dag kunnen uitgeven. Maar per maand zal je nooit meer dan €304 uitgeven (30,4 * €10 = €304).

5. Biedstrategie

Een biedstrategie is een campagne-instelling die bepaalt hoe je bied op bepaalde zoekopdrachten. Hierbij zijn er een hoop opties beschikbaar. Het ene uiterste betreft een volledig handmatige biedstrategie, terwijl het andere uiterste een volledig automatische biedstrategie betreft.

Het voordeel van een handmatige biedstrategie is de controle die je hebt over je uitgaven. Je bepaalt namelijk zelf wat je per klik wilt betalen. Het grote nadeel is de hoeveelheid werk die hierin gaat zitten. Daarnaast profiteer je niet volledig van het algoritme van Google die op basis van heel veel (indirecte) signalen zelfstandig biedingen aan kan passen.

Bij een automatische biedstrategie (smart bidding) kost het managen van biedingen veel minder werk. Het algoritme van Google bepaalt zelf hoeveel het uit wil geven aan een klik op basis van de door jou ingestelde campagnedoelen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je bereid bent 50 euro per conversie te betalen.

TIP: Het is bij smart bidding heel belangrijk dat je de juiste conversies bijhoudt in Google Ads. Als dit niet goed staat komt het erop neer dat je tegen Google zegt dat je een bepaald bedrag per conversie wilt betalen, maar niet zegt wat een conversie is. Dat gaat natuurlijk ten koste van jouw resultaten (maar niet de portemonnee van Google).

6. Advertentieplanning

Je hebt in Google Ads de mogelijkheid om ervoor te kiezen wanneer je advertenties worden weergegeven. Indien hierin geen keuze wordt gemaakt, staan de advertenties 24/7 aan.

Je kan je afvragen hoe zinvol het is om om 3:00 uur ‘s nachts je advertenties te vertonen. Wij kiezen er vaak voor om advertenties ‘s nachts uit te zetten.


Advertentieplanning 7 dagen per week van 06:00 tot 23:00

Daarnaast kiezen wij er ook vaak voor om bepaalde advertenties alleen tijdens kantooruren te laten zien. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend en afhankelijk van je eigen situatie.

Wil je echt weten of adverteren in de zoekresultaten van Google interessant is voor jou? Ben je benieuwd naar wat de concurrentie doet en wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem dan contact op met één van onze online marketing experts om de mogelijkheden te bespreken.

7. Zoekwoorden

Als bovenstaande allemaal staat, dienen de juiste zoekwoorden te worden toegevoegd. Bij welke zoekopdracht wil je gevonden worden met een advertentie? Dit lijkt simpel, maar kan heel complex worden.

Indien gekozen wordt voor brede en algemene zoekwoorden is de kans levensgroot dat hier een enorm zoekvolume op zit. Hier actief op adverteren zal waarschijnlijk een fors budget vragen (veel zoekvolume = veel klikken = veel kosten). Een oplossing hiervoor kan het gebruik van meer specifieke zoektermen zijn.

Een voorbeeld
Stel je bent advocaat ondernemingsrecht in Hilversum. Als je alleen op woord “advocaat” gaat adverteren is dat natuurlijk erg breed. Puur het woord advocaat levert bijna 20 miljoen hits op in de zoekresultaten van Google. Als gespecialiseerd advocaat in het ondernemingsrecht heeft het niet heel veel zin om hierop te adverteren.

Daarentegen als iemand zoekt naar “advocaat ondernemingsrecht hilversum” wil je daar zeker met een advertentie zichtbaar zijn. Dit is namelijk een hele relevante zoekopdracht. Hoe specifiek je gaat adverteren is afhankelijk van je budget. Heb je weinig budget om mee te adverteren? Kies dan alleen voor de specifieke zoektermen (long tail). Heb je meer budget tot je beschikking, dan kan je ook op bredere zoektermen (short tail) gaan adverteren.

TIP: Het kan zijn dan er niet veel mensen zoeken naar “advocaat ondernemingsrecht hilversum”. Je kan er dan ook voor kiezen om te adverteren op de zoekopdracht “advocaat ondernemingsrecht” en als locatie-instelling Hilversum te kiezen.

8. Advertentieteksten

Ten slotte dient invulling te worden gegeven aan de inhoud van de advertentie. Met andere woorden, wat ziet iemand die zoekt op iets waar jij op adverteert?

Een advertentie bestaat maximaal uit 3 koppen (headlines) en 2 beschrijvingen (descriptions). Voor koppen geldt dat deze uit maximaal 30 tekens mogen bestaan, voor beschrijvingen is het maximum 90.

Hierbij geldt wel dat het aan Google is om te bepalen hoeveel koppen en/of beschrijvingen worden weergegeven. Dit ligt o.a. aan het apparaat (mobiel of desktop).

TIP: Uit ervaring weten we dat de 3de kop amper wordt weergegeven en dat de 2de beschrijving het ook vaak niet redt. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie in de eerste 2 koppen en in de eerste beschrijvingsregel staan.

Stel we willen een advertentie opstellen voor het eerdergenoemde voorbeeld van een advocaat ondernemingsrecht in Hilversum, dan is een fictieve opmaak daarvan als volgt:

 • Kop 1:Advocaat Ondernemingsrecht
 • Kop 2:Kantoor in Hilversum
 • Kop 3:Neem direct contact op
 • Beschrijving 1:Zoekt u een gespecialiseerde advocaat ondernemingsrecht in Hilversum?
 • Beschrijving 2:Zoek niet verder en neem direct contact met ons op.


Advertentie aanmaken in Google Ads

9. Activeren en optimaliseren

Nu de basis van je advertentiecampagne staat kan deze online worden gezet. Google zal dan nog even kort controleren of er geen gekke dingen in je advertentie staan. Als dat eenmaal is goedgekeurd staat de campagne “live”. Dan is het mogelijk dat mensen jouw advertentie kunnen zien indien hun zoekopdracht aansluit bij jouw opgegeven zoekwoorden.

Maar als de campagne live staat ben je er nog niet. Sterker nog, eigenlijk gaat het nu pas beginnen. Je moet deze campagne gaan onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Staan je biedingen goed ingesteld? Dit verandert doorlopend door dynamiek in de markt.
 • Is het budget nog toereikend?
 • Zijn er nieuwe zoekwoorden die je nog toe kan voegen?
 • Zijn er zoekwoorden waar je niet op gevonden wilt worden?
 • Sluit de advertentietekst goed aan op de zoekopdracht? Of moet je toch een andere tone-of-voice proberen?

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing. Wil je het weten?

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing

Wil je het weten? Neem contact met ons op.