Wat kost adverteren op Google?

Wat mag Google adverteren kosten en hoe houd je grip op die prijzen? De reclame kosten in Google hangen sterk af van de vorm die je kiest, een aantal bepalende factoren en natuurlijk het budget dat je beschikbaar stelt.

Dus ben je benieuwd naar de kosten voor Google Ads (AdWords)? Bepaal dan bijvoorbeeld of je wilt adverteren in Search (de zoekresultaten), met Display (via het bannernetwerk) of in Shopping en bijvoorbeeld Youtube. De Google Ads of Google AdWords kosten hangen namelijk sterk af van het kanaal dat je kiest en de boodschap die je wilt overbrengen.

Wij zetten voor je op een rij wat er allemaal invloed heeft op de kosten per klik. Bovendien leggen we uit hoe je bepaalt of je (te) veel of juist weinig betaalt per klik. Ontdek wat adverteren op Google mag kosten, afhankelijk van wat je precies van plan bent.

Kosten per klik: Google Ads

De Google advertentiekosten gelden pas als een gebruiker jouw advertentie aanklikt. Het plaatsen daarvan is wat dat betreft gratis. Je maakt pas Google Ads kosten als de advertentie wordt aangeklikt en het je dus een bezoeker op de website oplevert.

Let op: Google AdWords heet tegenwoordig (al een tijdje) Google Ads. We gebruiken daarom vanaf nu ‘Ads’.

Die kosten per klik voor het adverteren op Google hangen af van in ieder geval deze vijf factoren:

  1. Concurrentie
  2. Tijdstip
  3. Relevantie
  4. Positie
  5. Bod per klik

1. Concurrentie

De Google reclame kosten hangen sterk af van de concurrentie in jouw markt. Google Ads werkt wat dat betreft als een veiling. Als er meer geïnteresseerden zijn voor een bepaalde advertentie(positie), dan drijft dat de prijs op.

Wil je bijvoorbeeld adverteren voor een verzekering of een hypotheek? De concurrentie is enorm, daarom betaal je een hoge prijs per klik. Maar wil je adverteren voor een specifieke kamerplant of wellicht een reis naar de ruimte? De concurrentie is beperkt tot zeer klein, dus je betaalt een (zeer) lage prijs per klik.

2. Tijdstip

Wat kost adverteren op Google midden op de dag? En in het holst van de nacht? Daar krijg je twee verschillende antwoorden op. In de nacht van zondag op maandag zitten er bijvoorbeeld weinig achter hun computer (of op hun smartphone). Dat tijdstip is daarom goedkoper dan prime-time op een doordeweekse dag.

Tip: wil je profiteren van andere adverteerders die gedurende de dag door hun advertentiebudget heen raken? Later op de dag en aan het begin van de avond liggen de prijzen vaak iets lager dan midden op de dag.

3. Relevantie

De relevantie van jouw advertentie bepaalt welke prijzen je betaalt voor Google adverteren. De zoekmachine wil bezoekers graag de best mogelijke online ervaring bieden. Dat kan met content én met advertenties. Een goede advertentie resulteert in een klik en daarna in een verkoop, aanvraag of contact (conversie). Een hogere relevantie (en kwaliteit) van jouw advertentie garandeert je daarom een lagere prijs per klik.

4. Positie

Google biedt een (groeiend) aantal posities om te adverteren in zoekmachines, in het displaynetwerk en in Shopping en Youtube. De ene positie is daarbij duurder dan de andere, op basis van de zichtbaarheid die je daarmee ‘koopt’.

De Google Ads kosten hangen daarmee sterk af of je jouw advertentie op de hoogste of beste positie wilt, of dat je genoegen neemt met een plek die iets minder zichtbaar zal zijn.

5. Bod per klik

Ten slotte bepaal je met het bod dat je per klik doet natuurlijk zelf hoeveel je betaalt voor het adverteren op Google. Bied je de hoogste prijs en win je daarmee de ‘veiling’? Dat drijft de advertentiekosten voor Google Ads natuurlijk op. Andersom kun je proberen zo scherp mogelijk te bieden, al loop je dan het risico dat de advertentie helemaal niet getoond zal worden (omdat anderen hoger bieden).

Als specialisten in Google Ads helpen we je op de kosten te letten, houden we rekening met de (verkoop)prijzen die je berekent en rekenen we uit wat je maximaal kunt betalen per klik. Bovendien ontwikkelen we strategieën om op een zo voordelig mogelijke manier zoveel mogelijk online zichtbaarheid te creëren. Google Ads betaalt zich op die manier dubbel en dwars terug. Dus zoek je naar een manier om in de zoekresultaten, met banners of in Shopping en in Youtube te adverteren? Wij gaan er graag voor je mee aan de slag, uiteraard op basis van het specifiek beschikbare budget.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Gemiddelde kosten per klik: wat kost goed adverteren op Google?

Wat kost het om ‘goed’ te adverteren in Google? Met andere woorden, wat zijn de prijzen waar je rekening mee moet houden?

Dat hangt helemaal af van het product dat je verkoopt, de marge voor marketing en vervolgens de conversieratio die je weet te bereiken. Met die drie variabelen kun je berekenen wat je maximaal mag betalen om binnen budget te blijven. We werken het voor je uit aan de hand van een voorbeeld:

  • Stel je hebt een product met een prijs van €500
  • Van dit bedrag is er 20 procent marge voor marketing, dus €100 advertentiebudget per product
  • De conversieratio van je website is 2 procent (Anders gezegd, dat je bij elke 50 klikken op jouw advertentie 1 product verkoopt. Wordt er dus 100 keer geklikt? Dan heb je twee producten verkocht.)

Dat betekent in de praktijk dat je maximaal €2 per klik kunt betalen. In dat geval betaal je namelijk €100 voor 50 klikken. Die €100 komt overeen met het advertentiebudget, op basis van 20 procent marge voor marketing van de verkoopprijs van jouw product. Zou je meer dan €2 per klik betalen? Dan kom je uiteindelijk niet uit met de kosten.

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing. Wil je het weten?

Wij hebben een goed plan voor jouw online marketing

Wil je het weten? Neem contact met ons op.